Analog Historie

Historien om det analoge kamera.

Læsetid: 3-5min.

Vi har samlet historien om det analoge kamera i en kompakt og let-læselig tekst, og hvis du er interesseret i at kigge på nogle kameraer til dig selv, så har vi samlet nogle gode links i bunden. Den analog film startede i 1880´erne, George Eastman var grundlægger af det første analog kamera der brugte rullefilm, han kaldte det første kamera; Kodak. Da det var relativt overkommeligt i pris og et enkelt kamera, startede den kommercielle susses for de første Kodak kameraer med fast fokus og lukkerhastighed.


Den næste analog kameramodel blev brownie-modellen som blev introduceret i 1900´erne og blev på marked helt frem til 1960´erne. Brownie-modellen var også produceret af Gorge Eastman.


Første og andet årti af det 20. århundrede i fotograferings verden var stærkt præget af et antal producenter, der begyndte at producere 35 mm filmrollerne. Turist Multiple og Simplex var de første kameramodeller, der brugte 35 mm film rullen.


Det første kompakte kamera, der var i stand til at fremstille billeder i høj kvalitet ved hjælp af 35 mm filmen, var Leica I, skabt i Tyskland, af Oskar Barnack for tysk Leitz i 1923, ti år efter Leica-protomodellen Ur-Leitza. Leica´s enorme kommercielle succes skyldes sit revolutionerende kompakte design, at det var overkommeligt i pris og let at betjene.


Selvom teknologien i sig selv var til stede i årtier, syntes kameradesign generalt at være en hindring, med tunge og robuste kameraer der var kostbare, besværlige at betjene og håndtere, hvilket var årsagen til at kameraer ikke ramte det brede marked og heller ikke blev så populært.


Det første reflekskamera med to objektiver, var kompakt nok til at nå det bredere marked, det var Rolleiflex mellemformat TLR produceret i 1928.

I 1930'erne blev der udviklet et antal kameramodeller, som markerede sig i historien om analog fotografering: Argus A, Argus C3 og Canon rangefinder, var alle, målsøger kameraer som hver især optimerede billedkvaliteten og bragte den analoge proces tættere på masseproduktion.


Slutningen af 1940'erne var præget af den største innovation, nemlig det første Eye Level SLR (Spejlreflex) blev præsenteret af den ungarske: Duflex.

Eye Level SLR søgeren blev senere mere raffineret med den revolutionerende model Duflex Contrax, som også var det første kommercielt vellykkede kompakte analoge kamera, der brugte pentaprisme, en solid glasblok, dækket af spejlingsmaterialerne på alle undtagen to sider.
En Pentaprisme er en fem-sidet reflekterende prisme som anvendes til at afvige en stråle af lys ved en konstant 90° grader.
Strålen reflekteres inde i prismet to gange og tillader transmission af et billede gennem en ret vinkel uden at vende det som en almindelig retvinklet prisme eller spejl ville.


Under Anden Verdenskrig blev flerlags farvenegative film introduceret.

I 1950'erne introducerede en lang række virksomheder hele produktlinjer, hvoraf nogle for første gang inkluderede udskiftelige komponenter; etablering af Pentax, Canon, Yashica og Nikon som blev førende inden for produktion af fotografisk udstyr.


Den næste store teknologiske udvikling indenfor analoge kameraer kom i kameraet: Mec 16 Sub Miniature, som også blev produceret i 1960, i Tyskland.
Det var det første kamera med lysmåler placeret bag optikken, hvilket gav mere nøjagtige og præcis lysmåling. Snart blev denne teknologiske løsning et fælles træk ved spejlreflekskameraer.


Topcorn RE Super, der blev produceret kun to år senere, i 1962, betragtes som det allerførste spejlreflekskamera udstyret med TTL-system.


I 1960'erne fik udviklingen af billig elektronik, kamera udstyr til at blive mere almindeligt for alle.


Et lille udpluk af analog kameramærker:

ALPA, Argus, Bronica, Canon, Contax, Cosina, Fujifilm, Hasselblad, Kodak, Konica, Leica, Lindhof, Minolta, Mamiya, Minox, Nikon, Olympus, Pentax, Polaroid, Rollei og Ricoh m.fl.

Hvis du er interesseret i at købe et analog kamera, kan du kigge her:
Hørsholm foto analog
FotoC analog udstyr

Hasselblad 500 c/m
Rollei 35 SE
Contax T2
ROLLEIFLEX
Olympus PEN
Minolta SRT101